BalatonMama

BalatonMama

Kirándulás a kereki Fehérkő várához

2020. április 19. - BalatonMama

e2f45517-c922-4cb5-bf33-0b2e597a58e8.jpeg
Hét hete vagyunk önkéntes karanténban a korona vírus okozta veszélyhelyzet miatt. Izgalmas és tartalmas napjaink vannak itthon is, szerencsére van kert, így alapvetően napi több órát tudunk szabad levegőn lenni. De már nagyon hiányzott egy kis kirándulás, így felmérve a lehetőségeket, egy kisebb kirándulást tett a család nagy része, amíg anya pihen, dolgozik és felkészül a következő időszakra.

Fehérkő vára a somogyi dombok között húzódó Kereki községben, egy 283 méter magas domb csúcsán helyezkedik el. A középkori várból mára csak restaurált maradványai láthatóak.
A várdombra felmászva gyönyörű kilátás nyílik a környékre, a Balatonra és a Völgy-hídra.

b2a0cd81-45aa-4fce-9da9-0b3074b0b5d0.jpeg

Fehérkő várának környékén három tábla is ki van helyezve, melyek segítségével megismerhetjük az erősség történetét, a régészeti feltárások eredményét, valamint a somogyi várak helyzetét. A fallal körülvett vár kerek hegytetőt foglal magába, melyet körös-körül meredek oldallal, 6-7 méterrel mélyebb szinten egy árok határol.

90fe1f8b-a81c-4bac-9eb3-2d9ec46dd3ec.jpeg

A kereki várromról sok minden olvasható az alábbi linkeken.

Ajánlott és felhasznált oldalak: 

https://varlexikon.hu/kereki
https://studhist.blog.hu/2017/10/18/feherko_vara_kereki_hataraban

https://balatoniromok.blogspot.com/2013/12/feherko-vara-kereki.html?m=1

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Fehérkő_vára

Fotók: @merkllaszlo 

Kipróbáltuk a pufi festést

Ehhez a festéshez nincs másra szükség, csak :

3 evőkanál lisztre

3 evőkanál sóra

1 teáskanál sütőporra

9 evőkanál vízre

Ezeket összekeverjük és tetszőleges festékkel színezzük. Papírra ujjal vagy ecsettel is felvihető az anyag, érdemes vastagabban kenni. 
Ha kész az alkotás, 30 másodpercre betesszük mikróba és kész is.

6c81d670-3d2b-46e7-94bc-f9a4456ef252.jpeg95a9d062-722e-4fa2-9c04-7f1b3a8c9f59.jpegccf8315e-e9c3-47cd-8337-1e6e9da90a40.jpeg

Mi nagyon élveztük, egyrészt az összeállítást, aztán a színezést, kevergetést és az alkotást és a mikrózás során az átalakulást.

 

Jó szórakozást hozzá! :)

Húsvéti virágok jelentése

A húsvét egy örömteli ünnep, amelyet tavasszal ünnepelnek Krisztus feltámadásának tiszteletére. A húsvéti virágok gyakran a vallási ünnepségek központi témája, de a világi húsvéti ünnepségek részét is képezik. Akár tradicionális virágokat szeretnénk az asztalra, amelyek szimbolizálják Krisztus halálát és feltámadását, vagy egyszerűen csak fel kívánjuk emelni virágokkal az ünnepeket, a húsvéti virágokkal és a húsvéti virágszínekkel kapcsolatos szimbolika és jelentésük megértése segít kiválasztani a megfelelő húsvéti virágot minden eseményhez.
0a500a34-c47f-4496-8b8a-d9bb4302fc60.jpeg

Számos virág a feltámadás keresztény hitét szimbolizálja:

Tulipánok: Minden tulipán a szenvedélyt, a hitet és a szeretetet szimbolizálja. Húsvéthoz a fehér és a lila tulipán kapcsolható.

Húsvéti liliomok: Úgy gondolják, hogy ezek a tiszta fehér liliomok a tisztaságot és a reményt szimbolizálják, és mint ilyenek Krisztus feltámadását képviselik.

Százszorszépek: A fehér százszorszépek a Krisztus gyermek ártatlanságát szimbolizálják.

Íriszek: Ezek a virágok a hitet, a bölcsességet és a reményt szimbolizálják.

Jácint: A jácint virág a nyugalmat képviseli.

Egyágú rózsa: A régimódi vadrózsa öt szirma Krisztus öt sebét képviseli. A vörös rózsa Krisztus vérének elvesztését jelenti a bűnbocsánatért, míg a fehér rózsák a tisztaságát és ártatlanságát jelképezik. ��

A húsvéti liliom legendái

Sok legenda szól a húsvéti liliom eredetéről. 

Eve könnycseppje: A legenda szerint az első liliom akkor jelent meg, amikor Éva a  megbánás könnyét ejtette, amikor kiűzték az Édenkertből.
Krisztus verejtéke: Más legendák azt állítják, hogy a liliom akkor bújt ki, amikor Krisztus verejtékcseppeket csepegtett a földre a keresztre feszítés során.
Mária sírja: Egy másik legenda azt meséli el, hogy amikor a látogatók halála után visszatértek Mária sírjába, csak a liliomágyat találták meg, mivel Mária közvetlenül a mennybe került.

Világi húsvéti virágok és a hagyományos húsvéti virágok

Mivel a Húsvétot tavasszal ünneplik, nem ritka, ha egy sor tavasszal virágzó virágot virágcsokorba vagy -csokorba helyezünk az ünnep ünneplésére.

Nárciszok: A napos nárciszok felvidítják a tavaszi összejöveteleket, és tökéletesen alkalmasak a húsvéti dekorációhoz. A valódi szeretet vagy barátság képviselője.
Tulipánok: Nem vallásos virágdíszeknél az élénk színű tulipánok a tavasz eljövetelét jelképezik. A piros tulipán az igaz szeretetet jelképezi, míg a sárga tulipán azt mondja szerettünknek, hogy szeme gyönyörű. Bármely színű tulipán a szerelmesek között azt jelenti, hogy „tökéletes a szerelmünk”.
Jácint: A világi megjelenítésnél a jácint jelentése a színétől függ. A vörös jácintok azt súgják: „Játszunk”. Egy lila jácint bocsánatot kér.

 

8ca2e993-9802-4ce0-9cde-242b3d0e348f.jpeg

Eredeti cikk:

 https://www.flowermeaning.com/easter-flowers/

Fotók: pinterest

Te is vesztetted már el a türelmedet?


Azt szokták mondani, hogy mindennek van előnye és hátránya is. Szülőként nagyon jó tud lenni, amikor megértjük gyermekünket, átérezzük gondját-baját, örömeit és tudunk vele együtt lenni, kapcsolódni, mert értjük, érezzük mire van szüksége. Azonban ennek az empátiás készségnek is lehet hátulütője, amit - ha a szülők felismerik magukban - jól lehet kezelni.

599393ea-10f4-4cf2-8598-d77c15ec3975.jpeg

Egy 2014-es amerikai tanulmány szerint, azok az anyák, akik magas pontszámot értek el az empátiateszten, a legerősebb fiziológiai reakciót adták a gyerekük sírására. A tanulmány jelzi, hogy az empatikus szülőknek fontos lenne megtanulniuk felismerni a saját reakcióikat illetve tudatosítani magukban, mitől lesznek érzelmileg túlfűtöttek. Az empatikus szülők stressz esetén hajlamosabbak a szigorra, vagyis hogy nem megfelelően kezeljék gyermekük viselkedését.

Egy 2013-as holland tanulmány pedig azt írja le, hogy azok a szülők, akik erős érzelmekkel reagáltak a gyerekük sírására, hajlamosak voltak a túlreagálásra és a szigorú fegyelmezésre. A túlzott együttérzés tehát nem szerencsés stresszválaszt eredményez. 

4568a824-015f-41b3-9e2b-00271963132a.jpeg

A gyerek distressz jelét mutatja (sír, üvölt, érzelmileg túlterhelt stb.) 

1) A szülő átérzi ezt a distresszt. A szülő elkezdi stresszesnek érezni magát. A szülő önuralma meginog a nyomás alatt. A szülő kiabál a gyerekkel. 

2) A szülő felismeri a distresszt, de nem azonosul vele. A szülő viszonylag nyugodt marad. A szülő képes a józan megítélésre. A szülő konstruktívabban kezeli a gyerek viselkedését. 

Ha a szülők sajátjukként kezelik a gyerekük érzéseit, nem lesznek képesek érzelmileg gondoskodni róla. A túlzottan empatikus szülőknek folyamatosan emlékeztetniük kell magukat, valójában mi okozza a saját feszültségüket. Fontos a saját nyugalmukat megőrizni és érzelmeiket szavakba önteni ezekben a helyzetekben. 

Azt gondolom, hogy ezek mind tanulható dolgok és minél többet beszélünk és foglalkozunk vele, annál inkább elfogadott lesz, hogy ha boldog gyerekeket szeretnénk, ahhoz vigyáznunk kell a szülők lelki egészségére is. 

#boldogszulo #boldoggyerek 

Forrás: Stressz a feszültségoldás pszichológiája HVG könyvek

1000 óra a szabadban

Ginny és Josh egy Michigan-i 5 gyermekes szülőpár lett figyelemes arra az általános tendenciára, hogy a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabad levegőn. Amikor először olvastam tőlük egy blogbejegyzést,  azt ecsetelték, hogy az amerikai börtönökben meg van határozva az éves minimum idő a levegőn, és ehhez képest sok gyerek ennèl jócskán kevesebb időt tölt friss levegőn. Miközben évente kb. 1200 óra képernyő időt jeleznek a statisztikák, vagyis ennyit nézik a tv-t, számítógépet, telefont a gyerekek.

2e9526e4-2ecb-409a-ae75-af2677fa374c.jpeg

Miután Ginny és Josh, 5 tíz év alatti gyermeket nevelnek, belefogtak abba a kihívásba, miszerint évente legalább 1000 óràt a szabadlevegőn fognak tölteni a gyerekeikkel. Több tanulmànyt és kutatást elolvastak és szembesültek vele, hogy a gyerekeknek napi 4-6 (!) órát érdemes szabad levegőn tölteniük. Belevágtak és elkezdtek erről blogot írni, közösségi oldalakon osztották meg ezt a kihívást, a tapasztalataikat. És nem mellékesen nèpszerűsítettèk ezáltal az egészséges gyermekkor fontosságát, amihez a szabad levegőn töltött idő és a strukturálatlan szabadjáték mind-mind hozzátartozik. Érthető módon egyre többen csatlakoztak hozzájuk és vágtak bele a 1000hoursoutside kihívásba. #1000hoursoutside

A mi családunk elég sok időt tölt a szabadlevegőn, ezért is költöztünk olyan helyre, ahol ez könnyen megoldható. A közelben egy kis ösvény, erdős rész, vízpart, erdei játszóterek vannak. Mi 4 hat év alatti gyereket nevelünk és az első években a képernyő idő megfelelő kezelésével voltak némi nehézségeink. Miközben éreztük és megfigyeltük, mennyivel  könnyebb, amikor a gyerekek szabadlevegőn, kinti strukturàlatlan szabadjátékkal is töltenek bőven időt. Ilyenkor amellett, hogy mozognak, szemlélődnek, természetes anyagokon keresztül érik folyamatosan ingerek őket, megfogják a falevelet, ágakat, fakérget, havat, saraznak, hallják a szabadon elő állatok hangjait, a szelet, a talpuk alatti avar recsgését például. Ezek mind pótolhatatlan ingereket nyújtanak a gyerekek számára.

Természetesen megfelelő öltözékben, fizikai állapotban, felkészülten érdemes ezeket a programokat végigvinni, étellel, itallal, ha szükséges valtóruhával lehet készülni. Szóval megvannak az apró praktikák, hogy mégse az egész házat, túrahatizsákot cipeljük, de akàr azt is lehet, ha valakinek úgy jó, biztonságos. Az évi 1000 óra, napi kb 3 óra, amit el lehet osztani más-más arányban is, ahogy sikerül megoldani, megszervezni adott héten. 

Már 2018 végén csatlakoztunk a kihíváshoz, még tudatosabban figyeltünk arra, hogy minél több időt lehessünk kint. 

Idén 2020-ban folytatjuk a kihívást, ehhez már letöltöttem a honlapról a naptárt is, amit szeretettel ajánlok, ha valaki csatlakozni szeretne a kihíváshoz. Bővebben az eredetről és tippek, tanácsok, ingyen letölthető naptárak felfedezhetők itt angolul:  www.1000hoursoutside.com 

insta: art.therapy.balaton 

 

Miért hoztad létre ezt az oldalt?

03d11800-765d-4587-bd98-c8c2c128a2dd.jpeg


Miért hoztad létre ezt az oldalt? Kérdezte pár hónappal ezelőtt Nóri, akihez időnként eljutok
eljutottam a baba születése előtt  fodrászatba.. hebegtem-habogtan.. basszus, ... pont a saját dolgomat nem tudom igazából meghatározni.. pedig már más is mondta, hogy legyen célcsoport, az mennyire fontos, hogy jól legyen meghatározva. Persze én is tudom, amikor másnak kell segítenem vagy inspirálnom, de valahogy ez “a suszter cipője mindig lyukas” jelenség mégis kialakult nálam. 

Ha őszintén akarok válaszolni, azt mondom egyfajta nárcisztikus vágy is motivált. Ha még őszintébben, akkor bevallom, hogy leginkább egy súlyos “kezdő anyásági” izoláció miatt indult el az oldal. Szülés után pár hónappal költöztünk a Balatonhoz, egy kisebb településre, Balatonszárszóra. Szülés körül, után nagyon sok minden megváltozott az életemben. A legtöbb kapcsolatom dinamikája természetes módon átalakult vagy elhalt vagy távolodott vagy felborult. A szűkebb család igyekezett odatenni magát, de a szülés utáni enyhe szorongás és depresszió nálam fokozott ingerlékenységgel, irritábilitással járt, amit azért mindenki megérzett a környezetemben. Közben pedig nagyon sok olyan attitűd, régi séma aktiválódott bennem az anyasággal, nőiséggel kapcsolatban, amit màr rég feldolgozottnak hittem, és ezek sem könnyítették meg a kapcsolódásomat a környezettel. Azok a tartósabb baráti kapcsolataim, akik nàlam jobban ismerték az árnyékos oldalaimat vagy távol voltak térben, más utakon vagy éppen nálam még bonyolultabb helyzetben. Mire a második babánk született meg, színte elmondhatom, hogy a felnőttekkel való kapcsolataim teljesen bekorlátozódtak a párom, a szüleim, a gyerekorvos, védőnő, postásnéni, boltosok és néhány játszótéri anyukára, facebookos kapcsolattartásokra ...  egy idegen közegben ismeretlen lelki és fizikai terepen találtam magam, miközben valahol az életem legboldogabb időszaka kezdett volna kibontakozni.. mégis egyedül éreztem benne sokszor magam. Nőként, anyaként nem ilyennek képzeltem el az utamat. 

A Balaton Mama oldalt ekkor egyfajta önsegítő - segítségkérő oldalnak indítottam, egy olyan helynek, ahol megosztható egymással milyen kapaszkodók, közösségek, programok, segítségek érhetők el ezen az új terepen, akár úgy, mint télen-nyáron Balatonon elő vagy ide költöző anyukáknak, akik hasonló cipőben járnak, mint én, szülőknek, nagyszülőknek.. akár pedig az anyaság lelki és egyéb terheire vonatkozóan egymást segítő, támogató hozzáállassal a legfontosabbnak megítélt szülői témák (etetés, altatás, pelenka, hordozók nevelés kapcsolatok párkapcsolat stb) mentén.

Később persze, ahogy egyre jobban sikerült nyitnom újra a világ felé, rájöttem, hogy rengeteg más és jobbnál jobb ilyen típusú fórum van és az én online aktivitásom és alapszemélyisegem kevés lesz ennek a tervnek a méltó megvalósításához. 

Időközben minden mást elindítottam vagy folytattam az életemben, beleértve egy új művészetterápiás önismereti csoportot, amit kifejezetten az anyaság - nőiség - kapcsolódás területein lévő önismereti vakfoltjaim miatt kezdtem el és rájöttem, hogy ez a Balaton Mama oldal és blog mennyire nem fog / nem akar kinyílni bennem.. de valahogy mégis megmaradt az évek során, néha posztolgatok és nagyon ritkán blogolok vagy egy-egy pontosan kettő  21 napos online kihívást csináltunk végig “Boldog mama boldog baba” címmel. Ez utóbbi amúgy tényleg jó ötlet volt, és jól is sikerült. 

Így alakult át fokozatosan személyesebb hangvételűre és lett belőle Balaton&Mama, ahol inkább a saját élményeim és érdeklődési területeim kezdtek el dominálni. A nevelési nehézségeim, attitűdöm, elveim és a realitás ütközései, a művészetterápiás élményeim, önismereti kérdések, nőiség - anyaság - kapcsolódási tèmák.. és itt kezdtem el hirdetni az alkalmanként induló önismereti csoportjaimat is. Jelenleg a negyedik kisbabánk született “a Balatonra” és már lassan hat éve, hogy ebben a régióban élünk. Az izoláció már szerencsére nem jellemez, de néha a gyermekágyas időszak alatt és egy-egy nehezebb éjszaka során azért fel-feltörnek emlékek, újra megélem milyen nehéz volt ezt első kèt alkalommal végigcsinálni. Ilyenor úgy érzem, hogy szívem szerint ott lennék minden új kismama mellett, hogy bíztassam, átlendítsem vagy segítsem abban, hogy egy nagyjából használható térképet kialakítson magának, és a saját erőforrásait megtalálja ehhez az új lelki-, testi-, családdinamikai terephez. 

 

Gyerekszáj a Balatonon

Papa: Marci, a víz alatt, amikor úszol számold, hogy hány karcsapást teszel!

 

Marci (3,5): de papa, nem tudok, mert ha számolok, akkor bemegy a számba a víz.

 

P: Jó, akkor próbálj meg fejben, csendben számolni. Úgy is lehet. 

 

M: (csukott szájjal nagyokat hümmögve számol, közben mutatja az ujjait 1,2,3... elgondolkozik...)..de akkor hogyan húzok a kezemmel?

Én vagyok a felnőtt, nekem kell tudnom kezelni az indulataimat

Napi mantrám nehezebb napokon: én vagyok a felnőtt, nekem kell tudnom felismerni, kifejezni és kezelni az érzéseimet, indulataimat. Ha én képes vagyok rá, a gyerekeim is képesek lesznek erre.

Mindig az a kérdés, hogy a természetesen vagy túlzóan felgyülemlett feszültséget hogyan tudjuk levezetni alkotó módon, a rombolást kerülve. A gyerekeknek határokra, keretekre van szükségük ahhoz, hogy biztonságban érezzék velünk magukat. Nekünk felnőtteknek kell felnőnünk a feladatokhoz, hogyan tudjuk a legjobban segíteni őket a nehézségekben. Ehhez az is szükséges, hogy vállaljuk fel az érzéseinket. Sajnos nagyon nincs erre kialakult kultúránk, pedig a szereteten nem változtat, ha kimondjuk: “most éppen dühít ez a viselkedésed.” 

Klímaszorongás

Szerintem ezzel nem vagyok egyedül anyukaként, szülőként, hogy aggódok a klímaváltozás miatt. Az első fiam születésekor kezdődött el, akkor magamban sikerült valahogy helyretenni, hogy az alapszorongásomat most éppen erre vetítem ki. Kapjuk a híreket, folyamatosan ömlik az arcunkba, hogy milyen élhetetlen lesz a Földünk. Sokan azt mondják, inkább ne is vállaljunk gyerekeket, mert azzal is ártunk a környezetünknek. Azt gondolom, hogy tegyük meg a tőlünk várható legjobbat vagy annál is többet, de a folyamatos túlzó szorongással a jövő miatt ne ártsunk a gyerekeinknek, családunknak, környezetünknek. Mit érezhet az a kisbaba, kisgyerek, akinek az anyukája amiatt szorong, vajon hogyan fogunk menekülni, ha baj van? Vajon lesz-e élelme, amikor felnő? Tegnap beszélgettem egy nénivel: háborús gyerekek voltunk, négyen testvérek..valahogy más volt, nem volt kérdés, hogy a szüleink felnevelnek minket, pedig sok minden történt az egész gyerekkorunk és életünk során. A mai világunk szereti az embereknek fokozni a szorongását, minél több mindent vegyünk meg, hogy biztosítva legyünk a jövő miatt, egy egész iparág épült a környezetvédelemre és a bűntudat keltésre. Mit tehetünk? Követjük az ajánlásokat és a gyerekeinknek a környezetünk tiszteletét, szeretetét igyekszünk átadni. Megtanítjuk, hogy az év, évszakok, természeti körforgások hogyan diktálják az élet ritmusát, hogyan tudunk ezekhez alkalmazkodni és mit tudunk tenni, mit tudnak ők tenni a lehető legjobb egyensúly megteremtése érdekében. 

Éjszakai élet

A szőlőset - mondja ellentmondást nem tűrő hangon kisebbik fiam. A szemem csukva marad, agyalok, hogy vajon melyikre gondolhat, nem szokta ezt mondani, én egyet tudok, remélem, hogy jó lesz és nem kelti fel a többieket egy dacos hisztivel..fogalmam sincs mennyi lehet az idő, nem bírom kinyitni a szemem, inkább belekezdek: 

Érik a szőlő, hajlik a vessző ... még mindig csukott szemmel éneklem, közben arra gondolok, hogy nem volt könnyű éjszaka, meg hogy biztos az oviba ezt énekelték ma... átfut a fejemen, milyen szerencsések vagyunk ... azért örültem volna, ha még aludhatunk kicsit...sose gondoltam volna, hogy egyszer ezt dalolászom majd az éjszaka közepén, de a nyugalom érdekében mindent.. 

Szerencsére tetszik neki, átfordul kiskiflibe, átölelem, betakarom, megpuszilom.. észreveszem hogy màr rég alszik, azért befejezem a dalt. “Szolgalegénynek, hej, a szegénynek,de kevés vacsora.” Gyorsan tovább gondolom, talán éhes maradt? Vagy ennyire megérintette a dal, emlékszem engem is megviselt gyerekként, hogy szegény legényeknek csak az a keserű hagyma van.. 

Ránézek az órára .. hajnali fél négy.. legalább még aludhatunk. 

süti beállítások módosítása