BalatonMama

BalatonMama

1000 óra a szabadban

2020. január 17. - BalatonMama

Ginny és Josh egy Michigan-i 5 gyermekes szülőpár lett figyelemes arra az általános tendenciára, hogy a mai gyerekek egyre kevesebb időt töltenek a szabad levegőn. Amikor először olvastam tőlük egy blogbejegyzést,  azt ecsetelték, hogy az amerikai börtönökben meg van határozva az éves minimum idő a levegőn, és ehhez képest sok gyerek ennèl jócskán kevesebb időt tölt friss levegőn. Miközben évente kb. 1200 óra képernyő időt jeleznek a statisztikák, vagyis ennyit nézik a tv-t, számítógépet, telefont a gyerekek.

2e9526e4-2ecb-409a-ae75-af2677fa374c.jpeg

Miután Ginny és Josh, 5 tíz év alatti gyermeket nevelnek, belefogtak abba a kihívásba, miszerint évente legalább 1000 óràt a szabadlevegőn fognak tölteni a gyerekeikkel. Több tanulmànyt és kutatást elolvastak és szembesültek vele, hogy a gyerekeknek napi 4-6 (!) órát érdemes szabad levegőn tölteniük. Belevágtak és elkezdtek erről blogot írni, közösségi oldalakon osztották meg ezt a kihívást, a tapasztalataikat. És nem mellékesen nèpszerűsítettèk ezáltal az egészséges gyermekkor fontosságát, amihez a szabad levegőn töltött idő és a strukturálatlan szabadjáték mind-mind hozzátartozik. Érthető módon egyre többen csatlakoztak hozzájuk és vágtak bele a 1000hoursoutside kihívásba. #1000hoursoutside

A mi családunk elég sok időt tölt a szabadlevegőn, ezért is költöztünk olyan helyre, ahol ez könnyen megoldható. A közelben egy kis ösvény, erdős rész, vízpart, erdei játszóterek vannak. Mi 4 hat év alatti gyereket nevelünk és az első években a képernyő idő megfelelő kezelésével voltak némi nehézségeink. Miközben éreztük és megfigyeltük, mennyivel  könnyebb, amikor a gyerekek szabadlevegőn, kinti strukturàlatlan szabadjátékkal is töltenek bőven időt. Ilyenkor amellett, hogy mozognak, szemlélődnek, természetes anyagokon keresztül érik folyamatosan ingerek őket, megfogják a falevelet, ágakat, fakérget, havat, saraznak, hallják a szabadon elő állatok hangjait, a szelet, a talpuk alatti avar recsgését például. Ezek mind pótolhatatlan ingereket nyújtanak a gyerekek számára.

Természetesen megfelelő öltözékben, fizikai állapotban, felkészülten érdemes ezeket a programokat végigvinni, étellel, itallal, ha szükséges valtóruhával lehet készülni. Szóval megvannak az apró praktikák, hogy mégse az egész házat, túrahatizsákot cipeljük, de akàr azt is lehet, ha valakinek úgy jó, biztonságos. Az évi 1000 óra, napi kb 3 óra, amit el lehet osztani más-más arányban is, ahogy sikerül megoldani, megszervezni adott héten. 

Már 2018 végén csatlakoztunk a kihíváshoz, még tudatosabban figyeltünk arra, hogy minél több időt lehessünk kint. 

Idén 2020-ban folytatjuk a kihívást, ehhez már letöltöttem a honlapról a naptárt is, amit szeretettel ajánlok, ha valaki csatlakozni szeretne a kihíváshoz. Bővebben az eredetről és tippek, tanácsok, ingyen letölthető naptárak felfedezhetők itt angolul:  www.1000hoursoutside.com 

insta: art.therapy.balaton 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://balatonmama.blog.hu/api/trackback/id/tr3115414264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása